Kaartviewer Henssen onderhoud openbare ruimte

henssen-kaartviewer-cfoor

Groenaannemer Henssen heeft in 2023 een Contract Functioneel Onderhoud Openbare Ruimte (CFOOR) aangenomen voor provincie Limburg. Dat wil zeggen dat alle openbare ruimte rondom de N-wegen in Limburg de komende jaren door Henssen wordt beheerd. Een belangrijk onderdeel van dit contract is het vastleggen van alle werkzaamheden in een online GIS-applicatie, de KaartViewer van Geonovation.

Henssen heeft Terralytics gevraagd om de KaartViewer voor dit project in te richten, inclusief bijbehorend dataportaal. Allereerst is hiervoor een PostGIS database ingericht. Hierin is door middel van diverse functies, triggers en views alles zo ingericht dat de eindgebruiker zo min mogelijk handmatig hoeft in te vullen. Zo wordt op basis van de locatie van een melding automatisch bepaald bij welk hectometerpaaltje de melding is geplaatst. De resultaten worden vervolgens via WMS en WFS(T) services aangeboden aan de KaartViewer. Daar zijn alle lagen verder ingericht zodat gebruikers alle informatie kunnen inzien, bewerken en toevoegen. Inmiddels wordt de kaart continu door een groot aantal ploegen, toezichthouders, uitvoerders en opdrachtgever gebruikt.

De provincie Limburg heeft een aantal eisen gesteld voor het opleveren van de resultaten in diverse rapportages. Om dit mogelijk te maken zijn een aantal FME Flows ingericht en geïntegreerd met de KaartViewer. Daardoor kan iedere eindgebruiker met een druk op de knop rapportages maken van bijvoorbeeld meldingen, schouwrondes en uitgevoerde werkzaamheden.

Het volledige proces draait inmiddels al enkele maanden naar wens voor alle betrokken partijen. De onderhoudsploegen kunnen zich focussen op de uitvoering terwijl iedereen realtime inzicht heeft op de vorderingen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin