Tygron voor Groen Als Een Service

GAES-logo

Groen Als Een Service (GAES) is een methode waarbij de ecosysteemdiensten centraal staan bij de inrichting van de openbare ruimte. Door middel van nauwkeurig meten, analyseren en visualiseren wordt de openbare ruimte optimaal ingericht om maximale baten te behalen. Denk aan reductie van hittestress, verbetering van de leefbaarheid, verhoging van de biodiversiteit, etc. etc.

GAES maakt gebruik van het Tygron platform om de baten te berekenen en te visualiseren. Onderstaande opname laat een stukje van de mogelijkheden zien voor één van de projecten, het Oltmansplein in Den Haag.

Terralytics is bij dit project betrokken om het verwerken van alle data zo veel mogelijk te automatiseren. Door middel van FME en de API van Tygron wordt aangeleverde data automatisch zichtbaar in Tygron. Het kan hierbij om een aangeleverd ontwerp, een analyse van de bestaande situatie of een eigen ontwerp getekend in Qgis. Wat de bron ook is, de data komt uiteindelijk in Tygron terecht. Vanaf dat punt kunnen direct de baten inzichtelijk worden gemaakt. Geen project is hetzelfde, dus ook de gewenste eindresultaten lopen uiteen. Zo is het eindresultaat van het ene project een Excelsheet met alle baten, en verwacht men bij een ander project een volledige online 3D-omgeving om samen met de bewoners het effect van bepaalde maatregelen live inzichtelijk te maken.

Wil je meer weten over het GAES concept, bekijk dan onderstaande video.

Wil je meer weten over Tygron, klik dan hier.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin