Geocaching – De zakheilige van Doetinchem

Goed bezig team WRIJ! De eerste stap is geslaagd! Nu eens kijken of het lukt om de rest van de puzzel op te lossen!

Beschrijving

Een bronzen beeldje van nog geen 3 cm hoog staat centraal in een kunstwerk in het atrium van parkeergarage het Loo in Doetinchem.

De 19de-eeuwse zakheilige is in 2007 gevonden bij opgravingen die zijn verricht voor de bouw van het Lookwartier begon.
Het is een beeldje van de heilige Fransiscus van Assisie uit 1830, gemaakt van verguld koper, dat in de zak werd meegedragen als afweermiddel tegen ziekte, gevaar en andere spoken op de levensweg.

Het beeldje is te bewonderen in een eigentijdse variant van de reliekschrijn, maar ook te herkennen in het kunstwerk, dat is samengesteld uit 125 andere archeologische vondsten uit Doetinchem en omgeving. Wie door het magische sleutelgat kijkt ziet een levensgrote kopie van de zakheilige.

Het kunstwerk is sinds mei 2011 hier te bewonderen. In dit kunstwerk kijk je door een sleutelgat naar het verleden, om te zien dat alles wat al in stukken uiteen was gevallen, toch weer op een mooie manier kan worden samengesmeed. Al die scherven die ooit uit hun potten zijn gebroken vormen hier opnieuw een eenheid.

Archeologische opgravingen hebben aangetoond dat op deze plaats al vanaf de prehistorie mensen actief waren. Er zijn graven uit de IJzertijd (800-15 v Chr.) aangetroffen en talrijke sporen van nederzettingen uit de Vroege en Late Middeleeuwen.

Het magische kijkgaatje is te vinden op de loopbrug die dwars door het atrium van de garage loopt.
Een verdieping lager ziet het kunstwerk er heel anders uit. Hier wordt getoond uit welke materialen het kunstwerk is opgebouwd en hoe oud deze onderdelen zijn.

Vind de onderstaande scherven op deze plek en plak de cijfers aan elkaar tot een coördinaat. Hier vind je de eindcache op de plek waar het verhaal van de zakheilige begon.

Meer informatie

Openingstijden:
Vrijdag en Zaterdag van 07.00 uur tot 02.00 uur.
Overige dagen van 7.00 uur tot 00.30 uur.

N.B.: de gemeente Doetinchem verzoekt teams die deze cache doen om zich even te melden bij de parkeerwachters/toezichthouders van de garage zodat zij weten dat ze “goed volk” binnen hebben.

  • Klik hier voor extra hints (maar probeer het eerst zonder hints op te lossen)
  • Meestal is een telefoon voldoende om mee te navigeren. Heb je een Garmin of ander gps-device? Dan kan dat het geocachen wat gemakkelijker maken.  
  • Kom je er echt niet uit? Bel me gerust. Desnoods kom ik ter plaatse mee helpen de puzzel op te lossen!

Smaak te pakken gekregen? Deze cache is net zoals miljoenen andere caches verstopt door één van de vele geocachers via www.geocaching.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin